Dansk Retursystem tilbyder alt personale uddannelse

I forbindelse med åbning af ny fabrik i Høje Taastrup med mere avanceret udstyr, får alle ansatte i produktionsafdelingen hos Dansk Retursystem tilbud om opkvalificering.

Alle ansatte i produktionsafdelingen hos Dansk Retursystem får tilbud om opkvalificeringAlle skal minimum op på trin 4 i dansk og matematik – nogle tilbydes amu-kurser og andre erhvervsuddannelser som fx proces- og industrioperatør – alle får tilbud. Og de fleste siger ja tak.

Det tager tre år at blive procesoperatør (skiftevis skole og praktik med løn) og to år at blive industrioperatør.

Første step i en lang proces er, at personalet i mindre hold tager dansk FVU, hvor underviserne kommer fra Vestegnen HF & VUC.

“Meningen var at holdet skulle tage trin 3, men de er fokuserede og arbejder godt, så ambitionen er at de tager trin 4,” fortæller Anne-Marie Navntoft, som underviser holdene.

Aldrig været på sprogskole

Orhan er en af dem, der nu har fået undervisningOrhan på 38 er fra Ishøj og kører lastbil og forskellige trucks i produktionen. Det har han gjort i de seneste 4-5 måneder. Før da var han indsamlingschauffør. Orhan tænker fremtid i forhold til når han ikke længere kan klare et fysisk arbejde, og derfor vil han gerne uddannes til operatør.

Orhan kom fra Tyrkiet 12 år siden, men har aldrig været på sprogskole. Han har selv lært sig dansk – bla. i den Spar-købmand, han havde tidligere. I Tyrkiet var han revisor.

“Det vigtigste for mig er at lære sproget ordentligt,” fortæller Orhan, og selv om han synes, at det bliver nogle lange dage med tre timers skole to gange om ugen, klør han alligevel på. “Jeg har især forbedret min udtale. Jeg vil gerne kunne skrive, tale og især læse og forstå bedre,” siger Orhan.

Vild med dansk

Anetha har været glad for forløbetAnetha er 50 år og fra Hedehusene. Anetha har været fire år i Dansk Retursystem, og før det var hun pædagogmedhjælper i 23 år.

“Jeg var træt af at være i institution, så det blev noget helt tredje,” fortæller Anetha, som fortsætter: “Jeg trængte til at prøve noget andet.”

Anetha er operatør ved forskellige maskiner (til hhv. Glas, PET, alu og optællingsmaskiner) og oplærer desuden nye ansatte.

“Hvis jeg vil videre på den nye fabrik, skal jeg være proces- eller industrioperatør. Det vil jeg gerne,” understreger Anetha. “Her får jeg lov til at prøve noget nyt – jeg har fx lige været med i et LEAN-projekt og med denne undervisning bliver jeg bedre til dansk. Specielt stavning og til at bruge flere ord og fremmedord. Jeg vil gerne blive bedre til at skrive og kunne gå videre på uddannelse. Jeg har været glad for forløbet – jeg synes at dansk er spændende,” slutter Anetha.