Budapest byder på masser af historie

Budapest byder på masser af historie

Af Rikke Randorff Hegnhøj, lærer

“Her lugter af lig,” siger Amalie fra 2.Q.

Skolen har været på studietur til BudapestKlassen er på rundvisning i en underjordisk bunker i Budapest. Bunkeren fungerede som hospital med plads til 700 patienter fra 1944-1956 under 2. verdenskrig og Ungarnopstanden. Under den kolde krig og helt indtil 2002 var det en atombunker. I dag er bunkeren lavet om til muséet “Hospital in the Rock,” som man kan besøge 18 meter under jorden i centrum af Budapest.

Denne dag i marts får 2.Q fra Vestegnen HF & VUC et indblik i dagligdagen for de modige læger og sygeplejersker, som behandlede de sårede soldater i trange og sparsomt udstyrede rum uden adgang til sollys og frisk luft. Vi bevæger os langsomt gennem tunnelsystemet, der er 10 km langt. Muséet er befolket af livagtige voksfigurer, der står bøjet over operationsbordet, bukker sammen i krampetrækninger eller ligger livløse i køjesenge i de tætpakkede kælderrum. I det bagerste lokale står en original helikopter, der har været brugt til sygetransport i krig. – “Hvordan tror I, at den er kommet herned?,” spørger guiden. Andreas gætter rigtigt på, at den er skilt ad og samlet nede i bunkeren.

Sirener og eksplosioner

Mens vi går rundt i de underjordiske gange, lyder der sirener og eksplosioner i baggrunden. Stemningen er intens og kursisterne taler lavmælt om det, de oplever. Guiden fører os gennem rum med generatorer, enorme vandtanke og til sidst ind i modtagerrummet for overlevende efter en eventuel atomkrig. Vi står pludselig i et bruserum, hvor eventuelle ofre for en atomkrig skulle igennem et omfangsrigt afvaskningsprogram. Vi fornemmer, hvordan man har været forberedt ned til mindste detalje på et angreb.

– “I må gerne få sirenerne til at hyle,” informerer guiden. To modige kursister træder frem og får resten af gruppen til at sive ud i de tilstødende lokaler for at skåne ørerne. Turen er ved at være forbi, men der er tid til et afsluttende gruppebillede. I souvenirbutikken køber Peter en original gasmaske fra 1960’erne.

“Tak for en fantastisk oplevelse,” skriver Marcus i gæstebogen, da vi langsomt stiger op af bunkeren og ud i sollyset og solskinnet over Budapest. Vi har stadig to dage tilbage af studieturen og mere undervisning udenfor klasselokalet venter 2.Q forude.

Læs også om studieturene til London og Budapest.