Lisas nervøse vej til neuroscience

Arbejdsom, hjælpsom, kreativ, kursistrådsformand og medlem af skolens bestyrelse. Det er nogle af ordene, der beskriver Lisa Bencke Lyngby, som blev HF-student fra Vestegnen HF & VUC i 2017. Desuden er Lisa en smuk og virkelig begavet kvinde, og hun havde skolens højeste gennemsnit (11,9).

Lisa fik skolens højeste gennemsnit, men har aldrig følt, hun passede ind

Siden efteråret 2017 har hun læst molekylær biomedicin på Københavns Universitet. Målet er at tage en master i neuroscience i udlandet, da man ikke kan læse det i Danmark. Men Lisa, som er 30 år og fra Greve, har været en del år om at finde sig til rette i et uddannelsessystem, hvor hun aldrig rigtig følte, hun passede ind:

“Det er ikke mere end 4-5 år siden, at jeg slet ikke troede, at jeg kunne noget,” fortæller Lisa. I skolen fulgte hun ikke rigtig med, fordi hun kedede sig, og socialt ville hun ikke ligge under for normerne for at passe ind.

Udtaget til talenthold

Det var først, da hun tog en erhvervsuddannelse, hvor hun blev udtaget til et talenthold og vandt prisen for årets lærling i København, at det gik op for hende, at hun sagtens kunne, men blot havde manglet udfordringer. Så fik hun for alvor mod på uddannelse.

“Da jeg skulle vælge videregående uddannelse, blev jeg klar over, at jeg måtte tage en HF. Jeg valgte Vestegnen HF & VUC, fordi det var et af kun to steder på Sjælland, hvor jeg kunne få musik A,” fortæller Lisa, som er en dygtig sangerinde.

Lisas musiklærer, Nille Elm Falkenfeldt, fortæller:

“I de år, Lisa har gået på skolen, har hun været en af de store drivkræfter bag musikforestillingerne. Og hun har også været den bærende kraft i de numre, som vi selv har skrevet. Hun har hjulpet med at lave PR og alt muligt andet i den forbindelse – faktisk så meget, at jeg måtte bede hende om at lade være for at passe på sig selv og ikke blive begravet i arbejde. Men hun vil så gerne hjælpe og er meget effektiv. Samtidig er hun en sød og rar kursist, der er meget omsorgsfuld over for sine medkursister, hun møder altid forberedt og deltager meget aktivt i timerne.”

Ingen bitterhed

Lisa er ikke bitter over at have været så mange år om at havne, hvor hun er i dag: “Det tog mig syv år at finde ud af, at jeg kunne noget, men processen har givet mig rigtig meget på det personlige plan,” fortæller hun og udstråler selvtillid og glæde.

Historien er en af mange om, hvordan højt begavede elever ikke passer ind i den danske skolemodel, og hvordan de spilder flere år på at være usikre. Heldigvis kommer nogle af dem til VUC, hvor de får lov at blomstre og få bevis på deres kompetencer, så de kan komme videre ud til det liv, de ønsker sig.