Max tog 18 eksaminer på tre måneder

Max Fischer-Rasmussen er en ualmindeligt godt begavet dreng. Da han bestod sin HF-eksamen i 2017 var han kun seksten år. Nu studerer han matematik på Københavns Universitet. Max tog intet mindre end 18 eksaminer mellem marts og juli og indkasserede det ene tolv-tal efter det andet, om end det også blev til et enkelt ti-tal. Men det har ikke været en nem rejse.

Max bestod sin HF-eksamen som 16-årig

Max, som bor i Skovlunde, kom efter nogle vanskelige år i en almindelig folkeskole på Atheneskolen, som er en friskole for højt begavede børn. Her læste han fag på gymnasieniveau og fulgte samtidig fag på universitetet. Som 11-årig begyndte han at gå til forelæsninger i kvantemekanik, men han sprang første år over. Som 5-årig lærte han sig selv programmering, og nu programmerer han open-source-software, som er blevet brugt verden over.

Et ganske særligt menneske

I 2016 blev Max erklæret ikke uddannelsesegnet på en gymnasial institution og fik at vide, at han hurtigst muligt skulle slå drømmen om at komme på universitetet ud af hovedet, men heldigvis gav Max ikke op. Han havde selv læst loven på nettet og forstået, at man kunne bestå HF-fag ved hjælp af kompetencevurderinger. Så kontaktede han Vestegnen HF & VUC.

Studievejleder og underviser Kirsten Hundahl fortæller: “Jeg lavede en plan for ham, og i forløbet blev det mere og mere klart, at jeg havde at gøre med et ganske særligt menneske – både menneskeligt og fagligt. Pludselig kunne jeg se, at han havde mulighed for at blive student sommer 17, som var hans store ønske – og da han gerne ville læse matematik på KU, så lavede vi en ny plan, så han kunne blive student.”

Glæde og irritation

Max er glad for at få sin studentereksamen, men irriteret over, at ingen tog ham seriøst:

“Jeg er irriteret på mig selv over, at jeg skulle være 16 år for at blive student. Jeg ville gerne – og var i stand til at – have gjort dette for lang tid siden, men systemet er designet til gennemsnittet. Der tages ikke højde for de bedste eller de dårligste i Danmark. I modsætning til det amerikanske system har Danmark ingen måde, hvorpå en elev, som er foran, kan springe over. Jeg har været nødt til at sidde i mindst 10.000 lektioner, hvor jeg ikke har lært noget, hvilket er spild af min tid, af lærerens tid og samfundets penge. Nu er jeg kommet igennem det, men på tidspunkter havde jeg lyst til at give op. På grund af alt den spildte tid, er jeg nu allerede flere år i forvejen med mine studier. Det er fuldkommen latterligt.”

Max’ mor, Susanne, fortæller, at det er første gang, nogen rigtig har forstået ham og hans faglige formåen: “Han har aldrig været gladere, end den tid han har gået på Vestegnen HF & VUC,” fortæller hun rørt.

Rig på ambitioner

Da Max påbegyndte sin universitetsuddannelse, tog han flere fag på samme tid, end han behøvede, og læste samtidig på et langt højere niveau, da han kunne førsteårsstoffet i forvejen. I dag har han været der i år og er altså tættere på en dag at kunne fuldbyrde sine ambitioner om at forske i matematikfeltet.

I et interview med Uniavisen fortæller Max, at han håber på at kunne leve af matematikken en dag: “Jeg er bare interesseret i at komme til et stadie, hvor jeg selv kan forske, har tid til det og er i stand til at sige: “Jamen, nu kan jeg godt gå på opdagelse og finde noget ny matematik.” Om jeg bliver lektor eller noget andet er ikke så vigtigt, bare jeg kan få et frirum at forske i.”